Hvad er forskellen på olietåge og olierøg?

– og har du den rigtige filterløsning?

Olietåge og olierøg findes i mange industrier og forekommer i forskellige applikations-processer. Forureningen består oftest ikke kun af den ene eller den anden. Det er normalt en kombination, men vi kalder det olietåge, når størstedelen af dråberne er større og olierøg, når de er mindre.

Sundhed_Partikler

Nu mindre de er…

…jo dybere ind i kroppen kommer partiklerne. Den menneskelige krop har en indbygget beskyttelse, der filtrerer partikler af større størrelser væk. Problemet opstår, når partiklerne er så små, at de passerer det humane filter og fortsætter ind i åndedrætssystemet, lungerne eller blodbanen. Partiklerne bliver kaldt PM 10 og 2.5 efter deres størrelse (samme størrelse som olietåge og olierøg).

 • Næse og mund (PM 10)
  Større partikler som støv
 • Hals (PM 2.5)
  Bakterier og olietåge
 • Åndedrætssystem
  Fine partikler som vejstøv
 • Lunger (PM 1.0)
  Ultra fine partikler såsom olierøg

Hvad er olietåge?

Olietåge består af luftbårne oliedråber. Størrelsen af disse varierer fra 1 til 10 μm. Det betyder, at de har samme størrelse som bakterier. Olietåge dannes normalt i flere processer, hvor der anvendes olie eller oliebaseret kølemiddel. Det er ofte i fremstillingsindustrien, olietåge opstår, når væsker anvendes som kølemiddel, til smøring eller fjernelse af spåner, f.eks. under drejning, fræsning, slibning og boring. Du kan også støde på olietåge i fødevarer-, plast- , gummi- og tekstilindustrien, partsvaskere, i stål og valseværker og i forbindelse med hærdning (induktion).

Mængden af olietåge i luften måles i mg/m3. Forskellige lande har forskellige emissionsgrænseværdier for hvad der tillades i et værksted. I Danmark er grænsen 1mg/m3. Selvom teknologien eksisterer, er det i modsætning til andre lande, forbudt i Danmark at genbruge den rensede luft direkte fra maskinen. Dvs. luften må ikke recirkuleres, men skal føres helt ud af lokalet ved hjælp af et udsugningssystem evt. via en varmeveksler.

Hvad er olierøg?

Ligesom olietåge består olierøg af luftbårne oliedråber. Forskellen er, at disse partikler er mindre end olietågepartiklerne, og de kommer sædvanligvis i større mængder. Størrelsen af olierøgspartiklerne ligger i området fra 0,1 – 1 μm. Olierøg kan nogle gange have en blålig farve. Det opstår, når maskiner arbejder med høje hastigheder og/eller bruger højt kølevæsketryk. Det kan også forekomme under smøring eller under varme fremstillingsprocesser som støbeformning, varm/kold formning og hærdning.

Olierøg kan også opstå i andre industrier som forarbejdning af fødevarer, gummi-, plast- og tekstilindustrien.

Ligesom olietåge måles olierøgen i mg/m3. Det er ikke urealistisk, at bare én maskine i et værksted udvinder 6 tønder olie i luften hvert år.

Grænseværdier for det tilladte i et værksted, er normalt det samme for olierøg og olietåge.

Hvordan opfanges olietåge og olierøg?

Den mest almindelige og effektive måde at opfange olietåge og olierøg på er, at udtrække den forurenede luft så tæt på kilden som muligt. Jo mere lukket og lufttæt processen er, jo mindre luftmængde og energi er påkrævet. Hvis en korrekt filterenhed er installeret, vil den effektivt udsuge luften fra maskinen og beskytte operatøren og miljøet mod forureningen.

Hvis maskinen er delvis åben, kan vi hjælpe dig med tilbehør, hætter eller kabinetter, der gør det nemt og energieffektivt at fange den forurenede luft.

Vi har løsningen

Vi er eksperter inden for ren luft og forhandler flere markedsledende produkter. Ligesom en cykel og en lastbil begge er køretøjer, men langt fra det samme, har vi ikke kun en filterenhed, der passer til alle behov.

I stedet har vi filterenheder i forskellige prisklasser, der passer til hver proces. Afhængig af hvor forurenet luften er, vil vi anbefale lastbilen eller cyklen – eller noget imellem. Vi har filterløsninger, der er baseret på elektrostatisk filtrering, centrifugal filtrering og filtrering i flere filtertrin.

Filtermist olietågeudskiller
Ved at benytte Filtermist er der et minimum af vedligeholdelse. Det er let at komme til og det tager ikke mere end et par minutter at rense filtrene. En Filtermist centrifuge fjerner olien meget effektivt, idet den kontinuerligt renser luften for op til 98,5% af olien.

Se mere om Filtermist olietågeudskillere her

Absolent olierøgfilter
Ved at benytte Absolents olietåge- og olierøgfilter har man en garanteret udskilningsgrad på mere end 99,9% ved en partikelstørrelse på 0,3µm. Udskilningsgraden er konstant og forringes ikke med tiden. Filtrene overgår allerede nu lovkravene og er derfor en sikker investering. De kræver et minimum af vedligehold og kan køre mellem et og seks år uden filterskift, hvilket giver ekstremt lave vedligeholdelsesomkostninger.

Se mere om Absolents løsninger til at fjerne olietåge, olierøg og støv

Bristol elektrostatiske filtre
Ved at benytte Bristols elektrostatiske filterløsninger, får man en optimal luftfiltrering af olierøg, olietåge og olieagtige emulsioner samt af enhver form for tåge, røg og affaldsprodukter i luften. Alle filtre overholder de tilladte partikel-eksponeringsniveauer, hvilket giver omkostningseffektive fordele og øget produktivitet.

Se mere om elektrostatisk filtrering med Bristol her