Er din brug af trykluft sikker?

Læs med her og få gode råd og retningslinjer om hvordan man beskytter sig selv og andre, når man bruger trykluft…

Risici ved blæsning med trykluft
Trykluft er sammen med el den mest nyttige form for energi i nutidens avancerede fremstillingsindustri. Trykluft virker som en strømkilde til mange forskellige former for værktøj og maskiner og er ofte en vigtig og integreret del af mange produktionsprocesser. Fordelene ved trykluft omfatter lave vedligeholdelsesomkostninger, lav vægt i forhold til kraften og muligheden for høj belastning over en lang periode uden overophedning.

Da de fleste trykluftapplikationer ikke er tilsluttet el, glemmer folk til tider hvilke farer, der kan lure. Men ligesom sikkerhedsbestemmelserne skal overholdes for elektriske maskiner og værktøj, skal trykluftkomponenter også behandles med respekt for at undgå farlige ulykker. Trykluft er ikke bare almindelig luft. Trykluft er en koncentreret strøm af luft ved højt tryk og høj hastighed, der kan forårsage alvorlig skade på operatøren og de mennesker omkring ham.

Luft i blodbanen er dødelig
Trykluft er farlig, hvis det anvendes forkert. Hvis det bruges forkert, kan luft tvinges ind i blodbanen og forårsage alvorlig skade, såsom hjerteanfald og slagtilfælde. Trykluft må aldrig blive blæst mod kroppen.

En forkert rettet stråle af trykluft mod hovedet kan forårsage alvorlige øjenskader eller briste trommehinden. Og kommer trykluften ind i munden kan det beskadige lungerne og spiserøret. Skødesløs brug af trykluft til at blæse snavs eller støv væk fra kroppen, selv med et beskyttende lag af tøj, vil kunne føre luften ind i kroppen, hvilket kan skade de indre organer.

For at beskytte dig selv og andre, når du bruger trykluft, bør du følge disse retningslinjer:

  • Peg aldrig en luftslange eller luftpistol mod nogen, hverken for sjov eller for at blæse snavs væk fra tøj eller kroppen.
  • Brug altid personligt beskyttelsesudstyr, såsom beskyttelsesbriller, når du rengør med trykluft.
  • Brug en sikker luftpistol med en luftdyse, der opfylder OSHA’s krav, når du rengør værktøj, maskiner eller arbejdspladsen. Placer en beskyttende skærm omkring arbejdspladsen eller vær sikker på at ingen andre er i nærheden.
  • Tjek luftslangerne regelmæssigt for skade eller lækage. Fjern en utæt slange straks. En slange, der bryder under pres vil slippe løs og bølge helt ukontrolleret rundt (slangebrud).
  • Før du frakobler en slange fra trykluftsystemet, skal du slukke for trykluften på nærmeste lukkeventil og tømme den resterende luft fra systemet.
  • Stop aldrig luftstrømmen ved at bøje slangen – brug altid lukkeventilen. Åbn altid ventilen forsigtigt for at afsløre eventuelle defekte forbindelser.
  • Undgå at lade luftslangerne ligge på gulvet, hvor en person kan falde over dem eller hvor de kan blive beskadiget af køretøjer, døre eller værktøj. Hvis det er muligt bør luftledninger og slanger trækkes i loftshøjde, for at undgå slangebrud.
  • Husk altid at behandle trykluft og relaterede komponenter som professionelt værktøj – noget, der letter dit arbejde, men kun hvis det håndteres korrekt og sikkert.

AVS tilbyder blæseprodukter med Silvents verdensførende teknologi
En investering i Silvents produkter betaler sig hurtigt tilbage igen, og oven i købet får du effektive blæseapplikationer, et lavere lydniveau samt et forbedret arbejdsmiljø for operatørerne.

Silvents teknologi gør det muligt at blæse med trykluft ved et lavt støjniveau uden at gå på kompromis med den høje blæsekraft. I stedet for at tillade luft at ekspandere gennem en stort hul, er det delt op i et antal små huller eller slidser, som øger frekvensen af lyden til niveauer over, hvad det menneskelige øre kan opfatte eller blive skadet af. Gennem udstødning af den omgivende stillestående luft, bliver hastighedsforskellen i luftstrømmen reduceret, hvilket også reducerer støjniveauet.

Kampagne på Pro One
Vi tilbyder lige nu 25% rabat på Pro One, men alle vores produkter fra Silvent har et specielt design, der gør det muligt at forbedre kvaliteten, sikkerheden og kvaliteten i blæseopgaverne.

Vil du vide mere?
Så kontakt os på 4656 4343, hvor vi sidder klar til at hjælpe og rådgive om blæseteknologi.

Klik her og se mere om Pro One kampagnen
Klik her og se alle vores blæseprodukter
Klik her og se hele vores vidensmiljø om trykluft-sikkerhed