Automatiseret test af håndbetjeninger til hospitalssenge

Linak A/S på Als har stor succes med automatiseret test af håndbetjeninger til hospitalssenge. Før var det medarbejdere, som testede betjeningerne. De trykkede på knapperne og mærkede efter, om det ‘føltes rigtigt’. Men den kvalitetstest var helt afhængig af den enkelte operatør, og Linak fik derfor reklamationer fra kunderne over hårde eller bløde knapper.

Ingen reklamationer

Det fik Linak til at forsøge sig med en automatiseret løsning, og firmaet har de sidste par år brugt små præcisionsaktuatorer fra AVS til at teste knapperne. »Vi har ikke haft nogen reklamationer, siden vi indførte den automatiske kvalitetstest,« siger produktionstekniker Claus Guldborg, Linak.

Det er vigtigt, at betjeningsknapperne fungerer forudsigeligt, fordi de skal styre bevægelserne i hospitalssenge, hvor der ligger mennesker.

Ensartede afprøvninger

“Man kan både programmere, hvor hårdt aktuatorerne skal trykke på kontakterne på håndbetjeningerne, hvor hurtigt og med hvor langt mellemrum. Det giver en fuldstændig ensartet afprøvning,” fortæller Henning Thomsen, salgsingeniør, AVS Danmark, som har leveret aktuatorerne.

Det er både spændende og interessant at aktuatorerne nu anvendes til kvalitetskontrol udtaler Henning Thomsen. SMAC aktuatorerne bruges i forvejen blandt andet i bilindustrien til monteringsopgaver, i elektronikindustrien til surface mount technology og i medicinalindustrien.

Programmerbare aktuatorer

Både kraft, position og hastighed er fuldstændig programmerbart på aktuatorerne, som er af moving coil-typen. Dermed kan man måle, ved hvilket tryk knapperne ‘giver efter’.

Linak har derfor kunnet programmere aktuatorerne nøjagtig. Målet er, at knapperne ikke aktiveres på de første 0,54 millimeter. Derefter skal de aktiveres inden for et specificeret område. Betjeninger, som ikke holder sig inden for den tolerance, bliver kasseret.

Aktuatorerne er i stand til at ‘softlande’ på knapperne. Det vil sige, at de med stor præcision bevæger sig ned til en knap uden at trykke på den.

Moving coil

Moving coil – eller bevægelig spole – er det samme princip, som eksempelvis bruges til pickupper på pladespillere. Her giver bevægelser i pladerillerne en elektrisk impuls. Det er omvendt i moving coil-aktuatorerne, hvor en given elektrisk strøm resulterer i en given præcis bevægelse.

Linak ser store perspektiver i den nye form for automatisk kvalitetskontrol, der sparer medarbejdere og har forbedret kvaliteten betydeligt.

Vi er eneforhandler af SMAC som fremstiller ‘Moving Coil’ Aktuatorer (MCA) baseret på SMAC's patentbeskyttede lineære motorteknologi. Disse aktuatorer giver brugeren enestående programmeringskontrol af hastighed, position og kraft.

Se andre

Cases

Sommerland Sjælland

Kåre Dyvekær, Direktør i Sommerland Sjælland, er nok et af de mest legesyge og idérige mennesker, der findes. Han overtog Sommerland Sjælland fra sine forældre, og har siden udbygget det, til den forlystelsespark, det er i dag.

Experimentarium

Transportbånd skaber leg for de mindste hos Experimentarium. Miniverset er deres nye naturvidenskabelige legeunivers for de yngste. Her kan de lege og udforske en eventyrlig verden og samtidig lære om biologi, fysik, matematik, natur og teknologi.

Danfoss

Danfoss Power Solutions har ved hjælp af Absolents filterteknologi reduceret energiforbruget fra 8,5 – 1,6 millioner kilowattimer om året. Så målet med at reducere koncernens energiforbrug med 50% er nu inden for rækkevidde.