Hvad betyder recirkulation?

Helt kort betyder det, at man kan genbruge den opvarmede maskinluft og dermed mindske sit energiforbrug markant.

Den 1. juli 2023 blev recirkulation af filtreret procesluft lovligt i Danmark, hvis man lever op til specifikke krav.

Klik her og se kravene til recirkulation 

Det var dyrere for danske virksomheder

Indtil for nyligt har det i Danmark været forbudt – luften fra udsugningen skulle føres ud i det fri og erstattes af luft fra omgivelserne, der så suges ind og opvarmes. Og det har sikkert været fornuftigt dengang reglerne blev indført, men man har i flere år haft filtre, der kan rense luften så godt, at den ofte er renere end den luft, man kan suge ind udefra.

Det har andre EU lande for længst taget konsekvensen af, blandt andet i Sverige hvor man længe har genbrugt den rensede luft og samtidig har overholdt grænseværdierne for sundhedsskadelige stoffer med en sikker margin.

Det har altså i årevis været dyrere for danske virksomheder at skabe ren luft og fuld sikkerhed for medarbejderne uden at løsningen har været bedre. Man har kort sagt skulle suge varm luft ud og derefter spæde op med kold luft udefra – det koster ekstra energi til opvarmning og forøger udledningen af CO2.

Men danske virksomheder har altså nu fået mulighed for at mindske deres energiforbrug ved at genanvende udsuget luft, når luften er renset effektivt. Der kan nu gøres brug af den effektive filterteknologi, der er billigere og sikrer miljø og medarbejdere bedre, uden at føre opvarmet luft ud af rummene.

Fordelene ved at recirkulere maskinluften

 • Energibesparelse

  Ved at recirkulere procesluft kan virksomheder reducere energiforbruget, da de ikke behøver at opvarme eller køle ny luft til processen. Dette kan føre til betydelige besparelser på energiomkostningerne.

 • Miljøvenlighed

  Recirkulering af luft reducerer behovet for at opvarme eller køle store mængder ny luft, hvilket bidrager til lavere CO2-udledning og mindre belastning på miljøet.

 • Bedre indeklima

  Recirkuleret luft kan filtreres og renses, hvilket resulterer i en højere kvalitet af luften i arbejdsmiljøet. Dette kan forbedre medarbejdernes trivsel og produktivitet.

 • Reduktion af omkostninger

  Ved at recirkulere procesluft kan du reducere behovet for at investere i dyre opvarmnings- eller kølesystemer samt ventilationsanlæg. Dette fører til øgede besparelser på investeringsomkostninger.

recirkulation-besparelser

Danfoss har oplevet store energi-besparelser

Danfoss Power Solutions har i ti år foretaget analyser af mulighederne for at reducere energiforbruget i koncernen med minimum 50 procent.

Målet er nu inden for rækkevidde, da Danfoss er gået fra et forbrug på 8,5 til 1,6 millioner kilowattimer om året ved hjælp af effektive filtre.

Klik her og læs casen om Danfoss

Vælg filterløsninger, der lever op til kravene

Genbrug varmen og spar på energi og C02 udledning
Vores filtre fra Filtermist og Absolent lever fuldt ud op til de nye krav om recirkulation af procesluft, så du nu ikke længere behøver føre den varme procesluft ud i det fri, men kan genbruge den og dermed spare på energi og CO2 udledningen.

A•erity olietågefilter

A•erity er en fritstående kraftfuld filterenhed med avanceret filterteknologi, der garanterer ren luft i mindst 8.760 driftstimer.

 • Med A•erity er luften altid 99,95 % fri for skade-lige partikler
 • Modulopbyggede enheder, der kan tilpasses alle fugtholdige produktioner og maskiner.
 • Digital løsning, der giver dig fuld kontrol over luftkvaliteten
 • Giver besked, når det fx er tid til at tømme olie-tanken eller planlægge næste filterskift, som ofte er efter flere år
 • Den opfangede olie kan bortskaffes eller genbruges i maskinen
Klik her og se mere om vores ultimative løsninger til at fjerne olietåge og olierøg fra CNC maskiner
Filtermist olietågeudskiller

Filtermist er en kompakt enhed, der nemt monteres på eller ved siden af maskinen. Den fjerner effektivt kølevæske- og olietåge.

 • Filtermist har introduceret et ekstra filtrerings-niveau (efterfilter), der garanterer 99,95 % effektivitet ved 1 μm
 • F Monitor overvåger Filtermist og advarer, når din enhed har brug for service. Monitoren måler konstant luftstrøm, tid, vibration og temperatur mod parametre, der er indstillet på installationsstedet.

Ren luft betaler sig...

Det er lovpligtigt at beskytte miljøet, både indenfor og uden for fabrikkernes lokaler. Dette gøres ved, at man tager hånd om den skadelige olierøg, olietåge eller støv, der er skabt omkring arbejdsprocesserne.

Vores 10 siders white paper om ren luft giver indblik i:
 • Lovgivningen om udsugning
 • Forskellen på olietåge og olierøg
 • Hvad vi går og indånder i produktionsmiljøerne og hvilken skade det kan gøre i kroppen

Dette white paper er et nyttigt værktøj til at opnå optimal udsugning. Den viser hvordan man kan få målt den eksakte partikelkoncentration og giver forskellige udsugnings-løsninger, der effektivt renser forurenet industriel luft for både olietåge og olierøg.

Klik her og download vores white paper

Fremtidens filterenhed

A•erity er en ny, kraftfuld filterenhed til industriel drift, der garanterer ren luft i mindst 8.760 driftstimer.

Takket være den avancerede filterteknologi minimeres uplanlagt nedetid, så du kan fokusere på din virksomhed.

A•erity er baseret på ekspertise og gennemprøvet teknologi og klar til problemfri integration i din produktion. 

Se, hvordan A•erity renser procesluft i filmen

Vidste du at...

Ved at recirkulere og genanvende den udsugede luft kan du mindske dit energiforbrug.

En effektiv filterteknologi kan ses på bundlinjen
– den er billigere og sikrer samtidig miljø og medarbejdere bedre.

Det er vigtigt at huske, at de nye regler om recirkulation indeholder krav til både filter og overvågning. Løsningen skal udføres korrekt for at maksimere fordelene og undgå eventuelle sundheds- eller sikkerhedsrisici. Vi er eksperter i ren luft og implementering af effektive løsninger, der til fulde lever op til kravene og passer til dine specifikke behov.

BRUG FOR HJÆLP?

Kontakt os på 4656 4343

Vi hedder Kjeld, Ole og Niels og vi sidder klar til at hjælpe uanset hvilken løsning, du har behov for.

Ønsker du besøg eller vil du holde mødet digitalt?

Uanset dit valg, taler vi gerne om recirkulation, udsugning og ren luft med dig. Udfyld nedenstående.